Idealny deser walentynkowy

Czy istnieje idealny deser walentynkowy? Prawdopodobnie tak, choć jego idealność zależy od upodobań konkretnej osoby. Jednak my mamy dla Ciebie przepis, który najprawdopodobniej jest deserem ideałem – ciastem, które będzie śnić Ci się po nocach.

Co musi znaleźć się w deserze walentynkowym?

Walentynki to nie tylko celebracja miłości, ale również idealny czas na zapomnienie o dietach i ograniczeniach. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności i zatop zęby w deserze, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Aby jednak mieć pewność, że deser jest w sam raz na Walentynki, dodaj do niego kilka afrodyzjaków. Nic bardziej nie podniesie temperatury podczas romantycznej randki. Deser walentynkowy powinien zatem zawierać czekoladę, migdały bądź truskawki, które świetnie sprawdzają się jako afrodyzjaki. A na przystawkę możecie zafundować sobie małże.

Tort czekoladowy w sam raz na Walentynki

Walentynki są chyba najlepszą okazją na to, by zrobić tort czekoladowy z wiśniami, truskawkami czy malinami. Jeśli marzysz o nim dniami i nocami, czas zrobić sobie tę przyjemność i wreszcie go upiec. Jakich składników będziesz potrzebować?

  • Szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 7 jajek
  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 500 gramów mascarpone
  • 500 mililitrów kremówki
  • Owoców (na przykład truskawek)

Pamiętaj, że jeśli nie przepadasz za gorzką czekoladą, zawsze możesz zastąpić ją białą. Wtedy zrobisz doskonałe walentynkowe ciasto z białą czekoladą, które również pysznie smakuje z owocami.

Jak zrobić tort walentynkowy?

Przyda Ci się biszkopt. Zacznij od rozdzielenia jajek na białko i żółtko oraz ubicia białek na sztywno razem z cukrem. Do białka dodawaj po żółtku, cały czas miksując masę. W oddzielnej misce połącz suche składniki – mąki oraz kakao. Pomieszaj. Do gotowej masy jajecznej powoli dodawaj zawartość drugiej miski i nie przestawaj miksować. Całość musi się pięknie połączyć. Teraz przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie możesz zrobić krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie powoli dodawaj do niej mascarpone. Ubij kremówkę i przełóż ją do masy czekoladowej. Mieszaj, aż powstanie gładki mus. Biszkopt przekrój na dwie lub trzy części, przełóż musem (bądź musem i konfiturą, w zależności od preferencji), a następnie resztę musu wykorzystaj jako ozdobę. Wykończ torcik owocami.

Czy to idealny deser walentynkowy? Dla nas z pewnością!